Reklama
 
Blog | Karel Vála

Co bude s usychajícím fíkovým listem?

Hnutí za „bude líp pro všechny“, ale hlavně pro ANO, se před rokem přiodělo fíkovým listem z poněkud orvaného stromu sociální spravedlnosti ČSSD. Ten barevně správný a uvědoměle rozložitý list byl vybrán po velké hitparádě růží a růžových brýlí se svářečskými filtry. List byl připevněn s radostí, rád bych tomu věřil, že bývalých agentů StB, a s potměšilou soudružskou dopomocí strany boje za všechny pro sebe KSČ(M). Fíkový list sice vydrží dost, ale je-li občas použit jako toaletní ubrousek, mění se v zapatlanou onuci, a k pouze svému údivu začíná vadnout.

Život politický však také podléhá zákonům konjunktury a recese, zejména je-li propojen s mocichtivými hochštaplery kryjícími si zprohýbaná záda od lupu, bez něhož by se cítili méněcenní. Tito kverulanti mají politiku za byznys v jiné formě, ale s nutně předpokládanými zisky moci, vlivu a také majetku, jakkoli to je přeci to poslední, co by je zajímalo, na mou duši. A tak jsme svědky nepříjemné komplikace – fíkový list začíná prosvítat.

Tím však teprve začíná to zajímavé. V normální politické přírodě by takto ušmudlaně seschlý a průsvitný list byl vyměněn za jiný, trvanlivější a odolnější proti špíně. A že by se i takové listy našly, o tom nebudiž pochyb (autor tohoto rčení jistě laskavě promine použití právě zde). V naší politické ZOO, s přilehlou botanickou zahradou osídlenou surikatami, se však nabízí výjimečně (eko)logické řešení pro použitý fíkový list na ohanbí ANO. Stačilo by jediné – odtrhnout se od zatuchlého místa, které se zdá sice v závětří a teple, ale každý list na něm dříve, či později zdechne na nedodržení alespoň základní hygieny, a nechat po sobě vyvětrat a propláchnout politický (eko)systém.

Najde ČSSD odvahu na naději sebezáchrany prostě jenom tím, že se přestane soustředit na poctivé krytí ANO v jeho čachrech? Nebo se definitivně změní na toaletní papír ve společných rukách prolhaného egomaniaka, majitele ČR de jure, a bezpáteřního podvodníka, majitele ČR de facto?

Osobně se domnívám, že více šancí prospět svým voličům a spoluobčanům už ČSSD mít nebude. Měla by nechat list listem (míněno fíkovým), a starat se o celý strom, jehož stářím se tak ráda chlubí. A možná se jí i podaří ještě zestárnout…

Reklama