Reklama
 
Blog | Karel Vála

Kdoví proč vznikl Národní investiční plán?

Tak ho tu máme! Tolikrát slibovaný, mnohokráte předem označovaný za něco opravdu výjimečného, stále ukazovaný jako složka potištěných papírů, jejichž cena je prý pro budoucnost České republiky nedozírná. Národní investiční plán.

Neznám jeho obsah, nečetl jsem ho. Proto si nedovolím soudit nic o jeho faktické stránce a ekonomických důsledcích. Chtěl bych si však dovolit krátkou úvahu o jeho vzniku a důvodu existence.

Je to dílko první svého druhu na českém politickém trhu a tím je vlastně určeno i jeho poslání. Žijeme ve společnosti, která je za posledních 30 let nejvíce rozdělena ve svých názorech na politické, ale i společenské dění. Jsme rozděleni v pohledech na to, co je a není mravné, co je a co není ohrožující naši svobodu a demokracii a nejvyšší ústavní činitelé nedělají nic, co by mohlo tento stav změnit. A v této atmosféře vznikl dokument honosně nazvaný „Národní investiční plán“. První a jediný. Dar od pana Babiše lidu svému. Ale proč?

Představme si situaci, jak v rodině s několika pubertálními dětmi je matka s otcem v rozvodovém řízení. Přesto však, kde se vzal, tu se vzal, vznikne rodinný investiční plán. Autorem je otec navzdory matce (pro genderovou vyváženost to klidně může být i naopak), děti nebyly přizvány ani ku poradě, a přesto to prý má zachránit celou rodinu na 30 let kupředu, zpátky ni krok. Že to je hloupost? Já vím. Ale tvůrce, ať už je jím kdokoli, říká, že je jediný, kdo se o rodinu takto stará, na rozdíl od druhých, kteří se do té doby o nic nezajímali a jen si tak nějak žili, včetně něho, který se však na to již nemohl dívat. Že to je neuvěřitelná pitomost? Já vím, ale když se to správně informačně zpracuje, bude nakonec ten tvůrce jediný, který něco vykonal tváří v tvář spravedlnosti…

A teď tedy – pod dojmem z tohoto naprosto nevěrohodného příkladu – zpět k „našemu“ Národnímu (sic!) investičnímu (hmm!) plánu (pěkně!). Toto „zásadní“ dílo je vytvořeno vládou, která sice vzešla ze svobodných voleb, ale je menšinová, nadto u moci podporovaná komunisty a důsledně držená při životě propagandistickými fabulacemi, které v naší novodobé historii nemají obdoby. Vládou, která jako žádná jiná za posledních 30 let odmítá jakékoli názory opozice na cokoli a co hůře, všechny předchozí vlády označuje za zloděje a lumpy, kteří vše rozkradli, nic pro naši zemi nedělali a pouze zavinili, že konečně přišla tato vláda odborníků, kvůli které se tu máme nejlépe, za poslední tři dekády, přesto, že vládne teprve dva roky, a před tím bylo zdravé jádro této vlády nuceno živořit s přistřiženými křídly ve vládě potupně koaliční se stranou, která to tu, jako jedna z několika dříve zmíněných stran nemakačenků a zlodějů, všechno zničila. Trosky té strany se sice teď podílejí na menšinové koalici, ale jejich práce je naštěstí úspěšně kontrolována jediným dobrým hnutím ANO a jeho vůdcem Babišem.

V takových kulisách tedy vznikl onen elaborát, jehož název je zjevně důležitější nežli vlastní obsah. Diví se mi někdo, že mám téměř bytostný odpor k tomu, abych věřil, že nejde o nic jiného než o další z draze zaplacených PR projektů našeho pravděpodobného bývalého agenta StB, stále a znovu trestně stíhaného a dnes a denně při lžích přistihovaného premiéra?

ANO?

Reklama