Reklama
 
Blog | Karel Vála

Když si pan prezident a jeho mluvčí vezmou dovolenou…

Každý pracující člověk má nezadatelné právo na odpočinek. Dokonce i nejvyšší ústavní představitel se může unavit, a tak je dovolená na zotavenou (jak se tato doba mimo plnění pracovních povinností nazývá) jistě potřeba. Přeji panu Zemanovi klid až do Nového roku, máme to všichni zapotřebí.

Zajímavé však je, jak této příležitosti využívá prezidentův osobní provokatér a mluvčí v jedné osobě, pan Jiří Ovčáček. Vzal si totiž také dovolenou, ale zotavování, zdá se, nepotřebuje. K tomuto článku mě vyprovokoval jeho tweet (všechny níže uvedené citace tweetů pana Ovčáčka jsou z dnešního dne, tedy 13. 12. 2018, prvního dne dovolené hradních blíženců. Záměrně postupuji s citacemi „proti času“.):

„Pod záminkou “střetu zájmů” čelíme přímému útoku na suverenitu České republiky. Za potlesku 99 pragováků.“

Těžko lze věřit, že „asi nejvzdělanější tiskový mluvčí, kterého kdy jaký prezident měl“ (citace hodnocení Doc. Ing. Miroslava Ševčíka, CSc., proděkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze (sic!)), nerozeznává co je, a co není, střet zájmů. Samozřejmě, že rozeznává, ale v rámci své dovolené plní zadání nejvyššího. V propagandě nelze polevit ani o dovolené!

Podíval jsem se do dnešní „historie“ twitterových příspěvků pana mluvčího a hle, jak svědomitě lze kroutit informacemi k radosti agentů všeho druhu ve vládě, i na Pražském hradě:

„FAKTA! Největší příjemci zemědělských dotací z Evropské unie EAGF a porovnání s ČR: Rok 2015 Francie – 8,316 miliardy eur Španělsko – 6,114 miliardy eur Německo – 5,175 miliardy eur Česko – 911,7 milionu eur“,

píše hradní mluvčí. Tak málo si bereme, a tak moc se od nás chce – činit tak dle pravidel a eticky. To je opravdu na pováženou, co si EU dovoluje!

Ale pan Jiří má tah na bránu, a hodinu před výše uvedenou citací píše velmi naléhavě:

„Pokud odmítnete migrační kvóty, migrační pakt, prosazujete zájmy své země a hájíte bezpečí občanů, stihne vás za vydatné pomoci kolaborantů bruselský trest. Znají to v Maďarsku a v Polsku. A teď to pozná Česká republika. Herzlich Willkommen in der EU!“ 

Ještě to někomu připadá jako nevinná dovolenková hra?  Němčina, kterou ve svém textu hradní posel špatných zpráv používá, má jistě svůj význam. Ostatně virtuálním strachem ze sudetských Němců se naplnila urna vítěznými hlasy pro pána hostitele tohoto profesionálního lháře a manipulátora s informacemi.

Ještě o hodinu dříve nám pan Jiří srovnává hodnoty:

„Pozoruhodné, jak jsou kolaboranti a vlastizrádci stále stejní. Neskrývají až dětinskou radost, když je za jejich přispění republika ponižována a vláčena mocnými zleva nebo zprava.“

Jen pro pochopení – kolaborant a zrádce je zřejmě ten, který nekrade a nečerpá podvodně dotace. A je hanbou všech ostatních, že takového šikulu premiéra (podvodníka a zločinně jednajícího), chce někdo za jeho nepravosti dokonce postihnout! To je opravdu ohavné. Přeci máme držet pohromadě, jako národ, a bránit své lumpy, kteří nám toho tolik slibují. Jen doufejme, že ne více, než zatím stačili zcizit.

Ovšem „otvírák“ páně Ovčáčkova dovolenkového dne je impozantní:

„Za vším hledej peníze. Jsem zcela přesvědčen, že bruselské tažení proti Agrofertu má ve skutečnosti cíl zbavit západoevropské agrofirmy české konkurence. Čeští europoslanci prostě ze sebe dělají hejly.“

Musím připustit, že v tomto ohledu má pan mluvčí pravdu. „Za vším hledej peníze.“

A tak mám jen jednoduchý dotaz:

Čí peníze stojí za tak aktivně prožitým dnem polovzdělaného subalterního úředníčka, který by byl, bez svého prezidenta, nepotřebnou nulou, hledajícím inspiraci pro své příspěvky do Haló novin ze života budovatelů socialismu?

Reklama