Reklama
 
Blog | Karel Vála

Koronavirus a my, aneb co nám vlákno RNA dělá s naší DNA

Na úvod se musím případným čtenářům omluvit za poněkud zavádějící nadpis. Nejsem odborníkem v žádné z oblastí, která by mně dávala šanci na pochopení, či dokonce vysvětlení působení jakéhokoliv viru na člověka. Ti, kteří se rozhodli číst dále tedy tímto potvrzují, že chápou, že nic z níže uvedeného se nezakládá na vědeckých základech.

Rok 2020 se zřejmě zapíše do dějin lidstva.

Z hlediska vlastního onemocnění COVID-19 se horečně pracuje na objevení léku a postupu, jak ochránit zdraví a život postižených lidí, a je až dech beroucí sledovat celosvětovou spolupráci vědců a odborníků, kteří využívají vše, co mám naše moderní věda dává, jakkoli jsou a vždy budou tyto možnosti omezené. Myslím, že v dalších letech se teprve budeme dozvídat co vše bylo díky jednomu malému viru vynalezeno a kolik energie to lidstvo stálo. Máme vlastně štěstí, že žijeme v době téměř pohádkově mocné a nikoli před sto lety, kdy epidemie Španělské chřipky kosila lidi, kteří sotva přežili sebevražednou Velkou válku.

Z hlediska společenského však nelze poznat dobu ve které nyní zažíváme koronavirovou nákazu. Jsme stále stejní sobci, kverulanti, v Čechách „Švejkové“, ignoranti a většinově bohužel nevzdělaní hlupáci. Těch sto let pokroku se na našich vlastnostech ještě podepsalo leností plynoucí z blahobytu. A v takto společensky vyspělé civilizaci se začal šířit maličký virus, který je rozměrově přibližně tisíckrát menší, než tloušťka lidského vlasu a není ani skutečně živým organismem. A přesto nám tento vnitrobuněčný parazit, nacházející se na pomezí mezi živým a neživým, začíná nastavovat pověstné zrcadlo.

Neumím říci, jak působí vlákno RNA tvořící koronavir na naši DNA, ale domnívám se, že přinejmenším funguje jako zesilovač toho, co v naší DNA už máme. A tak v době, kdy se v naší domovině ještě nikdo nakažený nepohybuje, vidíme našeho premiéra chvástajícího se dokonalostí vládních aktivit obklopeného svými parazity. Propaganda, poněkud ignorující fakta, nám servíruje sebevědomého trubce přebarveného na královnu úlu. Jenže s prvními nemocnými začíná rojení. Co na tom, že náš úl je v ohrožení a trubec ani netuší o čem a v jaké řeči mluví, ale ví jasně a jistě, že úly v sousedství nic nezvládají. A jako správný trubec se nechává krmit svými věrnými včeličkami, které drží za žihadla a hrozí trhnutím. Jedna z jeho vyžraných dělnic hlásí, že jsme o krok napřed, druhá dělná supervčelka mečí o všem, protože všechno stíhá a včelička mající na hrbu zdraví v úlu je smutnou onucí na čištění trubcova ega. Občas se z úlu ozvou skutečné dělnice, ale ty nejsou připuštěny, protože se do šťastného obrazu zítřka, kdy už je líp, nehodí.

Nechci dál pokračovat v sarkastickém popisu toho, co všichni můžeme vidět v přímém přenosu. Chci upozornit na souvislosti, tak, jak je vnímám.

Premiér a jeho ministři prokázali dokonalou schopnost zneužít cokoli ke svému účelu. Teprve když se stala jejich hloupost a arogance neudržitelná, začali se řídit radami odborníků, ale ani v této situaci nejsou schopni oddělit svůj politický business plán od skutečných problémů a jejich řešení. Jejich nabádání spoluobčanů k ukázněnosti a zodpovědnosti je však legitimní a neměl by být nikdo tak hloupý, aby se choval jinak. Je to možná divný paradox, že nás k zodpovědnosti a dodržování zákona nabádají také profesionální podvodníci, ale to není akceptovatelný argument pro opačné jednání. Opravdu jsme nyní na jedné lodi a táhneme za jeden provaz, protože cokoli jiného jde proti logice naší existence.

Bylo by však definitivně hloupé, kdybychom po uklidnění situace nevymetli trubce z úlu ven. Ve skutečném včelstvu to tak funguje a zajišťuje zdravou populaci.

Je tady ale to naše lidské DNA, a to se nemění. Na to je koronavirus příliš malý.

 

PS: Nikoli pouze koronavirus, ale my sami jsme si nebezpeční a je jen na nás, jestli si to dokážeme přiznat. Kdybychom se dokázali dokonce poučit, pak bychom mohli být koronaviru i trochu vděční. (Úvodní komentář při zveřejnění na Twitteru) 

Reklama