Reklama
 
Blog | Karel Vála

Pan Zeman v Knesetu. Projev, neprojev, hlavně že něco řekne (o sobě)

Pan mluvčí prezidenta republiky Ovčáček velkohubě, jak je jeho zvykem, propaguje svého prezidenta na Twitteru:

„Historická chvíle. Pan prezident pronesl jako první Čech v dějinách projev v izraelském parlamentu Kneset. Videozáznam zde: https://www.facebook.com/prezidentcr/videos/194694908107134/

Zvídavému tweetřanu se dostane zajímavá podívaná. Slušně vychovaní členové izraelského parlamentu Kneset tleskají více méně trapným bonmotům pana Zemana, který tuto historickou chvíli (v dobrém a vážném smyslu toho označení) zneužívá ke své exhibici. Je docela smutné, že tak činí, ale to, jak se tohoto neuhlídání vlastního ega dopouští, je ještě zoufalejší podívaná.

Hovoří spatra, jak je jeho obvykle trapným zvykem, ale také nepřipraveně, jak je jeho ještě trapnějším zlozvykem. Pakliže nechceme za připravenost přijmou pár směšných narážek na svou výjimečnost a informaci o přesunutí české ambasády do Jeruzaléma, o čemž však dosud nikdo závazně nerozhodl. A tak pronáší projev ve svém přerývaném tempu, kdy se ztrácí smysl řečeného, pro, jím tak oblíbenou, nesmyslnou dikci. Tím hůře, je-li obětí páně Zemanovy „pověstné rétoriky“ jazyk, jakým je angličtina, který mu skutečně není vlastní, a ve kterém je rytmus nutnou součástí předpokládaného porozumění. A tak se úctyhodný Kneset dozvídá, že:

(Dovolil jsem si učinit výběr a také parafrázování páně Zemanových myšlenek. Nikoli s cílem změny významu, ale se záměrem ukázat, jak tuto historickou chvíli pan Zeman chápe. Nijak netvrdím, že více nebylo řečeno, ale vynechal jsem jen tři další „informace“.)

  • Přesto, že Izrael vnímá ČR jako nejlepšího přítele z Evropy, pan Zeman se diví, proč jen z Evropy. (Začátek musí být vždy vtipný)
  • Pan Zeman je nelepší přítel Izraele z celé své (sic!) země. (To on přeci musí vědět nejlépe, když vládne těm dolním 10 milionům)
  • Pan Zeman vzpomíná Konferenci v Évianu, v roce 1936. (Ona konference byla sice v roce 1938, ale tímto je panem Zemanem přesunuta o dva roky)
  • Pan Zeman se stydí za EU a Evropský parlament. (Pocity druhé strany nezmiňuje)
  • Pan Zeman bojuje proti politické korektnosti, a proto nemluví o světovém, ale islámském terorismu. (Mluví dobře, mluví rád… hlavně, že mu to vynáší politická vítězství v podobě prezidentování)
  • Chráníme Izrael (myšleno nezávislost), protože tím chráníme i sebe. (Opravdu přátelská otevřenost)
  • Pan Zeman v podstatě zařídí přesun české ambasády do Jeruzaléma. („Děti moje, ale to přeci není žádný problém…“ říkávala babička, v ještě černobílém seriálu, „Taková normální rodinka“)
  • Pan Zeman otevře Český dům v Jeruzalémě (to je tam, co bude ambasáda) a podporuje i obchod mezi zeměmi. (Konečně víme, proč jel do Izraele)
  • Pan Zeman lituje, že není diktátor. (To je vcelku uvěřitelné prohlášení)
  • Pan Zeman přeje Izraelcům život vestoje, protože jedna moudrost ze španělské občanské války říká, že „Lepší vestoje zemřít než na kolenou žít.“ (A tak Uzbekové přišli o své přísloví)

Projev hodný státníka. Státníka hodného umístění do ústavní péče.

Reklama