Reklama
 
Blog | Karel Vála

Proč je dobré míti Pavla Novotného

Zjevení váženého pana starosty Řeporyjí Pavla Novotného na českém politickém kluzišti je nejen osvěžením pro ty, kteří fandí jemu a politické straně, kterou reprezentuje, ale také pro ty, kteří poněkud ztrácejí naději v zastavení Babiše a jeho touhy po nepřátelském převzetí České republiky do svého koncernového impéria. Jako nevolič ODS patřím k té druhé skupině, a tak si snad mohu dovolit „nezaujatě“ vysvětlit proč je dobré míti Pavla Novotného na své straně politické barikády proti lžím, manipulacím a zneužívání moci.

Verbální projev Pavla Novotného (snad se neurazí, když nadále vynechám jeho celý oficiální titul) je velmi svérázný, ale, ruku na srdce, ten svéráz je jen absolutně neskrývané vyjadřování vlastních názorů bez ohledu na ustálené společenské zvyky a ostatními politiky dodržovaný úzus korektnosti a pokrytectví ve spojení se strachem říci názor jakýkoliv. Pavel Novotný navíc ukazuje, že v komunální politice jde dělat věci právě tím jeho nekonvenčním způsobem efektivně, a ještě pro skutečnou většinu slušných občanů užitečně. Na kongresu ODS vystoupil se sobě vlastním přímočarým stylem a pojmenoval přesně bolesti současných profesionálních politiků. Poslechněte si jeho projev zde. Klidně dvakrát, to se neochodí. Mohu mu, pouze za sebe, vyčíst jen špatnou mentální přípravu, aby nebyl tak nervózní a dokázal se více kontrolovat. A udělal bych chybu. Mohu mu, pouze za sebe, vyčíst překotnost a vlastně i neschopnost ovládnout se a uklidnit, ale opět bych se mýlil. Právě tím, že je stále stejný rapl a nemá potřebu se měnit je nebezpečný pro kohokoli, komu je oponentem. ODS vůbec netuší, koho má ve svých řadách, jakkoli po tomto kongresu by to mohli pochopit všichni, kteří jeho vystoupení poslouchali, neboť to jasně řekl. Dělá marketing, který je často velmi kontroverzní, ale není lživý. Marketing, který je předmětem diskuzí, ale který po něm vlastně nikdo nechce a někteří spolustraníci ho za to dokonce odsuzují (sic!). Kupodivu však všichni vědí kde jsou Řeporyje, kdo je Novotný a za kterou stranu je zvolen starostou. Vědí to i ti, kteří mají problém na mapě nalézt Českou republiku. Dělá vlastně zdarma politický marketing, za který musí Babiš vyhazovat miliony, aby se jeho lži staly pravdou. Novotný navíc nejen že nelže, ale zjevně ví, co chce a nedá pokoj, dokud toho nedosáhne. Podívejte se ještě na jeho druhý, méně zmiňovaný projev, taktéž na kongresu ODS. Je svůj i s těmi emocemi. A i když to tak na první poslech nevypadá, ví zcela přesně o čem mluví.

Současný svět, jehož součástí je politika zřejmě více než je nám milo, je prostředím nepřetržité mediální prezentace čehokoli. Denně jsme obklopeni obrazovými a heslovými zkratkami pochopitelnými i pro lidi, které už jen pomyšlení na přemýšlení bolí více, než vyražený zub. Babiš, přesto že lže i když spí, sděluje prostřednictvím svých píáristů své lži tak, že mu je věří podstatná část voličů. Můžeme ohrnovat nad jeho lžemi nos, můžeme s jeho lžemi seriózně polemizovat, ale nedokážeme nic víc než jen další nechtěnou distribuci jeho lží mezi voličskou základnu. Lhát stejně jako Babiš je nemravné a případné politické vítězství takto získané by bylo cestou do pekel. Co lze tedy se současnou politickou situací vůbec dělat?

Přestat si hrát na formální důstojnost, ale neztratit ji lhaním, a to zejména sobě. Přestat psát skvělé programy skvělých politických stran pro skvělou budoucnost, které čtou jen političtí komentátoři, jejichž komentáře podstatná voličská základna nečte, protože nečte vůbec. Přestat si hrát na spravedlivé a slušné, ale být spravedlivými tak, aby to pochopili i neslušní. Prostě je dobré mít kousek Pavla Novotného v sobě. ODS ho má celého, ale nejsem si jist, jestli ví, jak ho použít.

Reklama