Reklama
 
Blog | Karel Vála

Co o nás Češích vypovídá prezidentská volba na Slovensku?

Nejprve bych měl vysvětlit proč se takto ptám. Nešlo si totiž nevšimnout vší té diskuse kolem přímé volby prezidenta Slovenska, která se opět „zrcadlí“ v naší názorově rozdělené společnosti. Proč volba prezidenta, třebaže sousední a historicky i lidsky velmi propojené země s tou naší, vyvolává emoce ne nepodobné naším předvolebním náladám? Co to vlastně odhaluje o nás samotných? Bylo by škoda se nad tím nezamyslet.

Za prezidentku Slovenské republiky byla zvolena žena bez předchozí politické zkušenosti, paní Zuzana Čaputová, ale v této „nezkušenosti“ není první. Prezident Andrej Kiska byl také zvolen bez dřívějších politických vazeb a právě končí úspěšné působení ve funkci. Zvolení paní Čaputové bylo do jisté míry referendem o politickém vlivu a působení dřívějšího premiéra, a také dřívějšího neúspěšného prezidentského kandidáta, Roberta Fica. Právě on je politik nepokrytě protežovaný naším prezidentem a reprezentuje podobný styl autokratického vládnutí s prvky „spin doctoringu“ a populismu. Zřejmě proto byla volba i u nás vnímána podobně vyhraněně, kde paní Čaputová byla brána jako kandidátka nejen na prezidentku, ale i proti zneužívání moci a politikaření. A tento moment byl navíc mezi jednotlivými koly prezidentské volby zesílen podivnou návštěvou jejího protikandidáta, pana Maroše Šefčoviče, u Miloše Zemana, s cílem získat podporu od člověka s přátelskými vazbami na slovenskou politiku. Jít se nechat podpořit k prezidentovi sousední země mi přijde natolik politicky nepřijatelné, že jakkoli byl Maroš Šefčovič považován také za dobrého kandidáta, naskýtá se otázka, v čem spočívá jeho kvalita. Morálně stačil selhat ještě před svým případným zvolením, pro které je zjevně ochoten, s vidinou získané moci, udělat cokoli.

Volba skončila celkem jednoznačně a český politický rybník se začal pěnit. Institut Václava Klause přispěchal s negativně vyznívajícím hodnocením paní Čaputové rychleji, než pan Zeman se svým blahopřáním k jejímu zvolení prezidentkou Slovenska. Co je tak iritujícího pro IVK, že má nutkavou potřebu sdělit, že, cituji: „Slovensko má smůlu. Už podruhé země, která se stále potýká s absencí delší tradice vlastní státnosti, vystavila bianco šek zcela neznámé osobě, aby jí stála v čele. A je neuvěřitelné, že naše mainstreamová média mohou tento výkřik bezradnosti oslavovat, vynášet do nebe a dávat za příklad…“ (celé stanovisko IVK vizte, chcete-li, zde: http://institutvk.cz/clanky/1311.html ) Iritující je zřejmě fakt, že si někdo může dovolit vstoupit do politiky bez prokázání dostatečné kvalifikace, jak si to představovali a dosud tomu věří pánové, političtí bratři a mistři v disciplíně vrtění psem, Klaus a Zeman. Tou kvalifikací je, podle jejich skvěle vyvinutých kariér, zvládnutí technologie moci, schopnosti, která jim umožnila být těmi, kteří se svými odpůrci nejednají, ale s despektem je ovládají nebo alespoň ponižují.

Radost a pozitivní optimismus, který zaznívá z řad odpůrců českého prezidenta, je, více než objektivním hodnocením paní Čaputové, špatným vysvědčením pro pana Zemana. Jakákoli možnost ukázat, že politika a lidé v ní mohou být slušní, a nikoli prvoplánově a populisticky vyhraňující své publikum, je pro kritiky českého prezidenta dobrá. Je to špatně? Myslím, že nikoli. Špatná je totiž strategie samotného Miloše Zemana a jeho politických souputníků a parazitů. „Zkušeného politika“, který umně zneužívá nálad a často velmi nevybíravě ponižuje a uráží s ním nesouhlasící politiky a autority, a to jen s cílem zalíbit se statisticky významné části populace. To, že tím vyvolává téměř nesmiřitelné střety je nejen jeho cíl, ale jediné, z čeho je ochoten čerpat energii pro svůj politický „všelidový“ mandát.

Řekl bych, že odpověď na mou otázku položenou v nadpisu je možno rozdělit na trochu smutnou a trochu optimistickou část, jak už to v životě bývá.

Smutek vidím v tom, že se upíráme k naději na normálnost k sousedům. U nás „doma“ totiž neexistuje rovnoprávná diskuse s naším prezidentem o jeho službě vlastní zemi. Takovou diskusi současný pán Pražského hradu prostě nepřipustí. Přesto, že se holedbá skvělým přehledem a obestírá ho gloriola rétora, není takové diskuse morálně a dnes již ani mentálně schopen. Namísto toho si oblíbil výjezdy za svými věrnými s potěmkinovsky skvělou organizací, jak ukazuje po svém druhém a posledním zvolení. Ke svým věrným, ale i odpůrcům, promlouvá každý týden skryt za trapné divadlo sebestřednosti na soukromé televizi. Pro obecné vnější použití má vycvičeného mluvčího, který spíše připomíná viceprezidenta, než subalterního státního úředníka. A tak „ředitel Tiskového odboru KPR“, jak se tituluje, pracuje s jediným cílem – demagogicky destruovat jakýkoli dialog, který by z řad odpůrců jeho prezidentovi hrozil. Proto hledáme normálnost jinde.

Optimisticky může naopak vyznívat fakt, že nemalá část české společnosti našim sousedům jejich volbu prezidentky přeje, a v dobrém závidí. Je tedy docela velká naděje, že když to jde na Slovensku, mohlo by to jít i u nás. Vždyť nás toho spojuje víc, než si mnohdy chceme připustit, a je dobře, že o tom začínáme přemýšlet. Začínáme se nestydět učit se u sousedů, které jsme vždy tak trochu podceňovali. Nejpozději za necelé čtyři roky si budeme moci vyzkoušet, co jsme se naučili.

Reklama