Reklama
 
Blog | Karel Vála

Otevřený dopis OPOZICI

Vážení politici koalic PIRÁTI & STAROSTOVÉ a SPOLU,

Dovoluji si Vás oslovit s tím, co mi působí jisté starosti, ale také s prosbou.

Obě Vámi založené koalice vznikly, aby ta či ona zvítězily. To, že musí jedna nebo druhá porazit ANO, je faktická příčina existence Vašich koalic. V budoucích volbách by toho totiž žádná z Vašich původních politických stran nebyla sama schopna.

Tento pragmatický kalkul Vaše koalice logicky staví do pozic jednoho vítěze, a druhého poraženého. Poražený však bude pro vítěze také logicky jediným, ale i téměř zcela jistě nezbytným partnerem pro sestavení vlády. Situace se však komplikuje tím, že jeden zřejmě vyhraje, ale druhý bude až třetí, protože mezi vámi bude ANO. A to zejména díky Vám samotným.

Už při vzniku těchto koalic jste se museli naučit respektovat jednoho i více politických partnerů. Této dovednosti tedy schopní jste. (A mohli byste mi to prosím ukázat?) Co je tedy nepochopitelného na tom, že čím více a nelogicky se budete prát o své voliče mezi koalicemi, které navíc z velké části lovíte ve stejném spektru příznivců, tím spíše se mezi vás dostane ANO? Pokud se tím ovšem nedostane před vás všechny. (A komu tím prospějete?)

Ujišťuji Vás, že nevolám po sjednocení v unylou Antibabiš masu. To by byla jistota prohry. Ale dovoluji si Vás, politiky obou koalic, požádat, a pomůže-li to, i poprosit:

Trumfujte se v preciznosti faktů o chybách vlády a Zemana. Předhánějte se v nápadech, pokud možno realistických, na řešení problémů, kterých je naseto v zemi, které chcete vládnout, na mnoho sezon dopředu. Klidně si hrajte na stínové ministry a ministryně, ale dělejte tak s jasným představením toho, co chcete dělat Vy, a ne ti druzí. Mě osobně by skutečně zajímaly Vaše postoje principiální, ale ne Váš strach, že když prohrajete, tak by mohl vyhrát ten druhý.

Jestli ani nyní nechápete, tak lépe to neumím, a ani nechci vysvětlovat.

Děkuji za pochopení a držím Vám, nám, ale hlavně sobě, palce. Protože jestli to nepochopíte, tak mě klepne.

Karel Vála

(psáno pro zveřejnění na TW, FB a IG)

Reklama